tisdag, december 20, 2005

Gissningsdags:

Vad har 11 par simfötter och tre ögon?

Nej, det är inte en missbildad gräsand utan ett litet kräftdjur som Linne kallade Artemia Salina. Det lilla djuret är ytterligare ett exempel på djur som importerats till och spridits i Australien i modern tid. Nu är det dock inget skrämmande skadedjur utan en mycket liten specialicerad varelse som klarar (och kräver) ovanligt höga salthalter för att trivas och föröka sig.

Det krävs saltvatten för att de skall kläckas, men sedan klarar de sig ett tag i sötvatten där de utgör ett utmärkt foder för mindre fiskar.

Den här fiffiga anordningen är en kläckare för artemiaägg (vilket biologerna tydligen föredrar att kalla cystor). Tanken är att saltvattnet i den högra delen av apparaten skall erbjuda rätt kläckmiljö men att de sedan skall vandra ut i det vänstra röret där vattnet är sött. Sedan skall de nykläckta små söka sig ut i akvariet, en ärorik död till mötes. Vi får se hur det går.

En stunds titrerande gav följande vattenvärden i växtburken:
pH = 8.0 - <8.5
kH = 5
gH = 8
NO3 = 0

Vattnet är något mer basiskt än i de andra burkarna (där pH ligger på 7.5), någon faktor skiljer, jag undrar vilken. Vattenverkets publicerade analys anger 8.2 (+-0.2) om jag minns rätt.